Parat til at bestige Aconcagua

Sådan ser det ud, når man er parat til at tage afsted på bjergbestigningen af Sydamerikas højeste bjerg Aconcagua

Cerro Aconcagua er et bjerg i Mendoza-provinsen i Argentina godt 100 km nordvest for provinshovedstaden Mendoza og nær grænsen til Chile. Det er med sine 6.962 meter det højeste bjerg uden for Himalaya og dermed på både den vestlige og den sydlige halvkugle.

Aconcagua er en del af Andes, der er den længste bjergkæde i verden og har de højeste toppe uden for Himalaya. Bjerget er dannet under de tektoniske bevægelser, hvormed Nazcapladen skubber sig ind under (og dermed løfter) den sydamerikanske Plade. Det er den samme bevægelse, der med mellemrum skaber jordskælv i Chile og Peru.

Bjerget formodes besteget første gang i 1897 af schweizeren Matthias Zurbriggen. Ad normalruten fra nord er det en teknisk nem bestigning, der ofte noget nedladende omtales som “verdens højeste spadseretur”. Andre ruter er betydeligt mere krævende og forsøges kun af erfarne bjergbestigere. Et væsentligt faremoment er i alle tilfælde højden på godt 7.000 meter. Trykket på toppen er kun 40% af trykket ved havets overflade, hvorfor der foruden betragtelig viljestyrke og god fysik kræves gradvis tilvænning til højden over flere uger.

Trods parkmyndighedernes beredskab sker der hvert år dødsfald på grund af højdesyge. Hertil kommer lave temperaturer, et omskifteligt vejrlig og kraftige vinde, der på nogle dage kan ses som en fane af fygesne omkring bjergets tinde.

Bjergets popularitet er de senere år vokset betragteligt på grund af interessen for de såkaldte Seven Summits. Mere end 3.000 forsøger hver sæson fra december til februar bestigningen, der har en succesrate på omkring 30%. Flere danskere har besteget Aconcagua.

I år har en borger her fra Vodder Sogn også besteget bjerget. Det er Michael Blaschke, som her i januar måned har besteget bjerget og haft en uforglemmelig oplevelse. En flot præstation af Michael – vi glæder os til at se dig igen.

Glæd jer til at høre den spændende historie fra hans tur til Acancagua  – meget snart….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *